Tjernobyl

Tirsdag 30-10-2012

 

Afrejse fra Chernigiv mod Tjernobyl kl. 09:00

Bussen er over normal standard. Den har speciel tilladelse til at køre med os.

Fra slavutich tog vi toget til Tjernobyl. Ca. 50 minutter igennem bellarus. Først igennem 30 km zonen, derefter 10 km zonen og så Tjernobyl. Ud af toget, få tjekket pas og se om vi var på listen så vi måtte komme ind. En stresset rundviser, pensioneret tidligere medarbejder. Vi blev fragtet rundt i området i bus, området er ret stort. Der står et pariserhjul som stod færdig inden ulykken, den skulle have været indviet d.1 maj 1986 men nåede det ikke da reaktor 4 sprang i luften d.26 april 1986.

Medarbejderne og indbyggere blev først evakueret dagen efter med besked om at det kun var en lille brand og at de efter max 3 dage ville kunne returnerer til deres hjem og arbejde.

 

Blok 5 og 6 var næsten klar til at blive startet og taget i brug på ulykkestidspunktet, men Rusland forlangte det blev stoppet med begrundelsen at de var for farlige og ikke sikre nok. De fortsatte med udbygningen i Rusland med de samme kraftværker og de kører stadig. Ukraine hænger på udgifterne til nedbrydning og sikring af Tjernobyl.

1 Blok kostede 1 milliard us dollar og kunne producerer for 200 millioner us dollar om året.

Rundviseren påstod at dødstallene var ganske få ved ulykken. Jeg er ikke klar over hvorfor man skjuler ulykkens omfang men føler der er noget der ikke stemmer.

Inddækningen af blok 4 er utæt og vand, sne og luft trænger uhindret ind. Dyr bevæger sig ind og ud gennem inddækningen og spreder bestrålet materialer. Der er ved at blive lavet en ny dækning, Den bliver bygget/samlet foran blok 4 og vil når den er klar blive kørt på plads over blok 4 og den gamle inddækning. Målende på den ny dækning er: 260 meter bred, 150 meter lang og 109 meter høj. Den gamle inddækning vil herefter blive fjernet og forhåbentlig forsvarligt lageret. Atomkraftværkernes repræsentant på stedet følte jeg også dyssede ulykkens omfang ned. Der arbejder pt. 3443 med nedlukningen af Tjernobyl, hvoraf de 3000 er organiserede. Frokosten på Tjernobyl kostede hvad der svarer til 4 euro pr person.

 

Pensionsalderen for kvinder der arbejdede i Tjernobyl – 45 år,

Mænd 50. Ude i samfundet: kvinder 50, mænd 55.

Jeg forstod at det normale tal for radioaktive stråler er på omkring 20,

men i Tjernobyl er den nu 26 år efter ulykken stadig på 600

Det var meget følelsesfyldt at se den ”forladte” by, hvor der før ulykken boede ca. 49.500 mennesker.

Jeg følte alle deltagerne var berørte at det de så.

 

Zhytomyr National Agroecological Universitet

 

Universitetet har en samarbejdsaftale med Japan omkring Tjernobyl og atomulykken i Japan. De har samme store problem, at der ikke findes teknologi til oprydning efter de 2 ulykker.

 

 

Tror ikke jeg bliver atomtilhænger efter denne oplevelse.

 

 

Iflg. Wikipedia var der også en ulykke i 1982

I 1982 ramte en nedsmeltning af reaktor nr. 1 værket. Pga. Sovjetunionens regler for beskyttelse blev ulykken ikke offentliggjort før flere år efter. Reaktoren blev repareret og aktiveret igen efter få måneder.

 

Det har jeg efterfølgen læst på:

http://da.wikipedia.org/wiki/Tjernobyl-atomkraftv%C3%A6rket#1982